2016. május 16., hétfő

Doar tăcerile - Csak a hallgatásokat a Gaudeamus könyvvásáron


Elena Liliana Popescu költő, műfordító, esszéista, szerkesztő, a romániai Írószövetség tagja. A matematika professzora, a bukaresti egyetem Matematika és In­formatika karán egyetemi tanár.
Több mint negyven verses kötete és műfordítása jelent meg klasszikus és mai költők verseiből, filozófiai művekből és spirituá­lis dialógusok.
Ez a kétnyelvű kötet,   
Doar tăcerile - Csak a hallgatásokat cím­mel, egy szigorú és tartalmas válogatást tartalmaz a költőnő műveiből. A mostani válogatás 75 verset tartalmaz román nyelven és ezeknek a magyar nyelvű fordításait. Ezek közül mindegyik egy kis külön univerzumot al­kot, melyeknek relatív autonómiájuk van az egészen belül. Egy antológia megjelentetése művészi érettséget jelent, feltételezve egy olyan értékes mű létezését, ami méltó egy újabb kiadásra. Je­len kötet egy költői üzenettel” kezdődik az olvasó számára, mely jelképesen bemutatja a szerző látásmódját, ami a Verset illeti: „Próbáld meg félretenni a nap gondjait, hogy beléphessünk együtt annak az Álomnak a valóságába, amit Versnek neveznek, kinyitva szíved kapuját ezek előtt az írások előtt, melyeket számodra írtam. Ők akkor születtek meg az én szívemben, mikor épp leváltak a formák és gondolatok világáról és beléptek a formák és szavak világába, hogy sorsukat beteljesítve, megjelenhessenek azon a ce­remónián, melyen veled találkozhat, olvasó.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése