2016. május 19., csütörtök

Csak a nagyváradi Europrint könyvkiadó szerepel magyar nyelvű könyvekkel a vásáron

Tegnap megnyílt Nagyváradon a Gaudeamus vándorkönyvvásár, amely immár harmadik alkalommal érkezett el Bihar megye központjába. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen az Europrint kiadó kizárólag magyar nyelvű könyvekkel jelentkezik.
A Nagyvásártéren (December 1. park) a Román katona szobra mellett felállított nagy sátor előtt zajlott le tegnap fél egykor a Gaudeamus könyvvásár hivatalos megnyitója. Az esemény fő szervezője, a Román Rádió nevében Bogdan Roşca köszöntötte a főként diákokból álló érdeklődőket, kiemelve, hogy e vándorkiállítás Nagyváradon fejlődött a legnagyobb mértékben az elmúlt három év során, majd elmondta, hogy minden idény során egy tiszteletbeli elnököt választanak az eseménynek, aki az idén nem más, mint Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője. Silaghi a megnyitón örömét fejezte ki azért, hogy a mostani váradi könyvvásár Mihai Eminescu irodalmi bemutatkozásának százötvenedik évfordulója jegyében zajlik, aminek emlékére rögtön a megnyitóbeszédek után egy flash mobot is szerveztek a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium részvételével. Ezt megelőzően még Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, megköszönve mindazoknak a munkáját, akik részt vettek ennek a könyvvásárnak a megszervezésében. A köszöntőbeszédek után zajlott le maga a villámcsődület. Az eminescus diákok kézről kézre adták Eminescu első nyomtatásban megjelent művét, a De-aş avea című versét. A sor a könyvsátortól indult, és a Sebes-Körös jobb partján elhelyezett Iosif Vulcan-szoborig nyúlt, hisz ő adta ki a verset a Familia folyóiratban. A szobornál Ioan Moldovan, a folyóirat jelenlegi igazgatója vette át a verset.
A könyvvásáron egyébként hatvanhat kiadó árusítja portékáit negyvenhárom standon. Túlnyomórészt természetesen könyvek kaphatók itt, de emellett albumok, hanghordozók, pólók és papíráru is gazdára vár. A könyvsátort körbejárva megállapítottuk, hogy egyedül a nagyváradi Europrint könyvkiadó árul magyar nyelvű könyveket a vásáron, ehhez a kiadóhoz kapcsolódik egy esemény is: ma délután öt órától mutatják be Sorbán Attila könyvének, a Mondd szépen, ámen című kötetének román nyelvű változatát, melynek címe Spune frumos, amin. A magyar nyelvű kínálatot leszámítva igen széles választék várja az érdeklődőket a Gaudeamus könyvvásáron, gyerekkönyvektől, színes albumokon, ismeretterjesztő kiadványokon, nyelvkönyveken át a szépirodalomig és a vallásos tárgyú kiadványokig sok minden megtalálható, sőt, még a legionárius szélsőjobboldali román propaganda kiadványoknak is jutott egy saját stand a Gaudeamuson. A vásáron mintegy harminc esemény zajlik majd ezekben a napokban, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, vasárnap egy órai kezdettel pedig a különböző díjátadások lesznek.
A könyvvásár szombatig 10–20 óra között, vasárnap pedig 10–15 óra között várja a könyvbarátokat, a belépés ingyenes.
Papp István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése