2019. március 5., kedd

Új kötetek a nagyváradi Europrint kiadásában

Komoróczy György
Könnyű Katát táncba vinni 

Komoróczy György nyelvművelő írásai az erdélyi, székelyföldi magyar nyevhasználat három, általa súlyosnak tartott bajának orvoslásával foglalkozik: a román nyelvi hatásokkal, a Budapestről érkező túlzott angol nyelvi hatásokkal és az egyre szélesebb körben eluralkozó szlenggel. A szép beszéd, veretes írás iránti igényt pedig belülről jövő igényként határozza meg. Tudományos rigurozitásuk, közérthető nyelvezetük mellett ez a belső igény adja meg írásainak sajátos hangulatát.
Sarány István

Rivalda, avagy mosoly a múltból
 Válogatta és szerkesztette: Nemlaha György 
         
A számítógépek korában az anekdota idejét-múlt ócskaságnak tűnik. Rózsaszín csecsebecsének a dizájnos szekrényben. Csakhogy azok, akikről ezek a történetek szólnak, előttünk koptatták a Bémer tér aszfaltját, mulattak a Holnaposok társaságában, szavaltak a Szigligeti színház színpadán, vagy taposták Nagyszalonta, Bihar, a vidék porát. A kötet „hősei” tehát mindazok, akik Bihar, a Partium világában éltek, vagy innen rajzottak szanaszét a nagyvilágba: Budapesttől Hollywoodig.
Valójában nincs is más célja a gyűjteménynek, mint a kis történetekkel bebizonyítani, hogy eleink ugyanolyanok voltak, mint mi, legfeljebb több humoruk volt a történelem packázásinak elviseléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése